Deniece Wildschut

Film: Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring

Gepubliceerd in Vorm & Leegte

Tekst: Deniece Wildschut

De seizoenen vormen – evenals het leven – een cirkel van ontstaan, groeien en sterven, om vervolgens weer ruimte te maken voor een nieuwe geboorte. In deze film treffen we meerdere cirkels aan, een verwijzing naar re├»ncarnatie. De jonge monnik wordt bij zijn meester gebracht als hij nog klein is, we zien hem opgroeien tegen de prachtige achtergrond van de wisselende seizoenen. Er wordt een gehoorzame, wijze monnik in hem geboren, maar door een verliefdheid verliest hij zijn wijze, gelukkige leven uit het oog en laat hij zich leiden door zijn verlangen. Hij verandert in een moordenaar, een man die puur uit lust en verliefdheid handelt. Uiteindelijk komt hij tot inkeer, doordat zijn meester hem met harde hand de weg wijst.

Schildpad –

De geschiedenis herhaalt zich als de jonge monnik ten slotte zelf een kleine jongen onder zijn hoede krijgt. Wanneer we de jongen hardhandig zien omgaan met een schildpad, zoals de monnik zich vroeger zelf ooit uitleefde op enkele dieren, is de cirkel rond. Sterven is een terugkerend thema in het verhaal. Het begint bij een vis en een slang – die de monnik doodt – en komt terug in de moord op zijn vrouw, de dood van zijn meester en de dood van de vrouw die de kleine jongen ten slotte bij hem brengt.

De deuren, die het huis en de berg van elkaar scheiden, lijken te wijzen op een poort tussen het spirituele en het aardse leven. In het huisje vinden we de helpende hand en invloed van een leermeester terug, op de berg zijn we getuige van de eigen keuzes en de omgang met het aards bestaan.

Alles is van voorbijgaande aard, leven komt nooit tot stilstand. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring verbeeldt het steeds opnieuw doorlopen van een cirkel (het leven of een bepaalde situatie) en de mogelijkheid om op die manier inzichten te verwerven en te groeien.

Regisseur: Kim Ki-duk
Genre: drama

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Deniece Wildschut

Thema door Anders Norén