Deniece Wildschut

Film: Law abiding citizen

Gepubliceerd op www.bodhitv.nl

Clyde Shelton (Gerard Butler) is een gewone man en een brave burger, totdat hij zijn vrouw en dochtertje verliest als zij het slachtoffer worden van een gewelddadige inbraak.

Hij kan slechts toekijken, wanneer de dader wordt vrijgelaten door het wankele rechtssysteem en onder verantwoording van openbaar aanklager Nick Rice (Jamie Foxx). Tien jaar later besluit Clyde daarom het recht in eigen handen te nemen. Wanneer hij daardoor in de gevangenis belandt, staat Nick Rice voor een groot probleem: de dader zit achter de tralies, maar het moorden gaat door…

Law abiding citizen is een spannende thriller die je in de eerste minuten getuige maakt van een zeer gewelddadige inbraak. Het is meteen evident wat Clyde Shelton zo woedend maakt en zijn pijn is duidelijk voelbaar en heel begrijpelijk. Dat hij het recht in eigen handen neemt, omdat justitie hem in de steek liet, lijkt dan ook geheel terecht. Toch worden, in een waanzinnig tempo, steeds meer mensen het slachtoffer van Clyde’s daden. Hij wil aantonen hoe gebrekkig het rechtssysteem in elkaar zit en verandert hierdoor in feite precies in datgene waartegen hij vecht.

Je oogst wat je zaait
De gedachte dat iedereen oogst wat hij zaait, speelt een belangrijke rol in deze film. Law abiding citizen laat echter ook zien dat we als mens vaak bewust of onbewust hetzelfde leed te veroorzaken dat ons is aangedaan en dat dit ons uiteindelijk niet anders maakt, dan de mensen die je verantwoordelijk houdt voor jouw pijn. De tekortkomingen van het rechtssysteem spelen een belangrijke rol, maar niets in het leven is perfect toepasbaar op iedere situatie. Hoe groot het onrecht ook is en hoeveel pijn dit ook kan doen, moord blijft moord en uiteindelijk krijgen we altijd terug wat we geven.

De invloed van onze acties
Het verhaal zit goed in elkaar en de film is geloofwaardig, spectaculair en spannend van begin tot eind. Het is een thriller waarin niet alleen gemoord wordt, maar die je ook raakt als mens. We kunnen ons namelijk op één of andere manier allemaal wel herkennen in het machteloze gevoel van Clyde Shelton. Law abiding citizen toont ons hoeveel invloed mensen op elkaar hebben en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Uiteindelijk zijn we echter allemaal verantwoordelijk voor onze eigen acties en de consequenties daarvan moeten we zelf dragen. Moord blijft moord, ook als we er een ‘goede’ reden voor hebben.

Law abiding citizen
Regie: F. Gary Gray
Release: 10 december 2009

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Deniece Wildschut

Thema door Anders Norén