Deniece Wildschut

In verwarring

In het nieuwe en alweer 3e boek van Antwerpenaar Frans Gillis, maken we kennis met de introverte Bert Hageman. De plaatsvervangend onderdirecteur van een omvangrijke distributieketen in bouwmaterialen heeft vier vrije dagen voor de boeg. Het zijn vier dagen die zijn leven voorgoed veranderen, want de werkelijkheid vervaagt, vervormt, verkleurt, vergaat, en verandert in een illusoire ervaring.

Droom versus werkelijkheid
Bert droomt of maakt werkelijk mee. Of misschien wel allebei? Hij beleeft, onophoudelijk in verwarring. De antiheld is door het gehele verhaal heen een wat kleurloze toeschouwer – iemand waarover je ook naderhand eigenlijk maar vrij weinig kunt vertellen -maar Gillis creëerde desondanks een protagonist die zijn werk doet en absoluut tot zijn recht komt in deze merkwaardige roman. Berts verlangen naar inzicht, betekenis en heelheid is alleszins menselijk en ongetwijfeld herkenbaar voor velen.

De wereld door de ogen van Bert
Als lezer leef je met Bert mee. Letterlijk. Je stapt in zijn schoenen, ziet door zijn ogen, proeft met zijn mond… Het voelt vreemd, beklemmend, alleen. Opgesloten, in zijn hoofd en beleving. En hij luistert, huivert, vecht, wantrouwt en oordeelt. Hij puzzelt en tracht te begrijpen, maar hij weet niet hoe, wat, waar en waarom. Hij stelt vragen die we vroeg of laat allemaal stellen, hardop of in stilte: “Mens zijn, wat is dat eigenlijk? Hoe doe ik dat? En waarom?”

Tevergeefs op zoek naar houvast
Zowel de titel als de cover vertolkt perfect het gevoel dat dit boek oproept. Je voelt je voortdurend ‘net niet op je gemak’. De afgrond is continu vlakbij. Voelbaar, maar net niet zichtbaar. En hoewel de Nederlandse lezer zo nu en dan afgeleid zal worden door de duidelijk aanwezige Vlaamse invloeden, voegt dit wel een laagje spanning toe. Je moet je overgeven, aan gebeurtenissen en woordkeuzes die verrassen en verwarren. Dat voelt onzeker. Wankel. Onvoorspelbaar, net als leven.

In verwarring zou je kunnen omschrijven in woorden als ‘raadselachtig’, ‘spiritueel’, ‘verwarrend’, ‘sober’, of ‘filosofisch’, maar uiteindelijk zijn dat maar woorden: termen die stuk voor stuk voortkomen uit een hoofd, een zienswijze, een door ervaring gekleurde visie. In verwarring lezen is in het hoofd van Bert kruipen, en daar jezelf vinden.

Als je durft.

In verwarring
Uitgeverij Boekenplan
ISBN: 978 90 8666 279 1
Prijs: € 13,95

Door auteur en tekstschrijver Deniece Wildschut.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Deniece Wildschut

Thema door Anders Norén