Deniece Wildschut

Film: The Box

Gepubliceerd op www.bodhitv.nl

Er wordt een eigenaardige houten doos bezorgd, bij een jong stel (Cameron Diaz en James Marsden) in Virginia. Er zit een knop op die ze mogen indrukken. Ze ontvangen dan een miljoen, maar er zal ergens ter wereld wél iemand door sterven…

Richard Kelly, de regisseur die bekendheid verwierf met de originele cultfilm Donnie Darko, is terug met een nieuwe film die je continu gevangen houdt in een onheilspellend gevoel van naderende dreiging. The Box is eigenaardig rustig en toch trekken de acteurs en de duistere sfeer je langzaam maar zeker steeds verder het verhaal in. Het is een vreemd verhaal, maar dat maakt The Box eigenlijk alleen maar meer de moeite waard.

Persoonlijk verlangen versus het grotere goed
Als je op de knop drukt ontvang je een miljoen, maar er zal iemand sterven die je niet kent. Wat doe je als je voor deze keuze staat? In het begin van de film ontdekken we al gauw dat Norma en Arthur van salaris naar salaris leven. Hij werk voor de NASA en zij is lerares. Tevens hebben ze een zoontje; Walter. We zien het stel steeds opnieuw gespannen naar de houten doos kijken, terwijl ze een keuze proberen te maken. Ze stellen zich voor dat degene die zal sterven misschien een baby is, één van de buren of misschien iemand die in de dodencel zit.

Waar deze film werkelijk om gaat is het persoonlijk verlangen dat we allemaal kennen en dat voortkomt uit ons ego. Het is dit verlangen dat anderen schaadt en dit verlangen stelt Arlington Steward (Frank Langella) op de proef. Hij brengt de dozen rond en stelt veel mensen voor dezelfde keus. Frank Langella vertolkt deze rol op geniale wijze en zijn aanwezigheid zadelt je als kijker op met heel gemengde gevoelens. Het is vriendelijke man, maar zijn (door bliksem) misvormde gezicht oogt heel angstaanjagend. Hij is serieus en toont weinig emoties; Meneer Steward heeft werk te doen en dat doet hij op onverstoorbare wijze. Regie: Richard Kelly

Als de mens zijn persoonlijke verlangens niet kan opgeven voor de mensheid dan is –ie tot uitsterven gedoemd. Als ieder voor zich leeft en gedreven wordt door verlangens, zullen we onszelf altijd boven anderen plaatsen en uiteindelijk komt dat ook onszelf niet ten goede. The Box test uiteenlopende mensen en houdt hen verantwoordelijk voor hun eigen keuze.

Het overwinnen van persoonlijke verlangens
Je acties draag je met je mee, toont deze film. Norma en Arthur worden geconfronteerd met hun keus en met de duistere schimmen van hun geweten. Als genoeg mensen ervoor kiezen om niet op de knop te drukken, zal het experiment stoppen en zullen levens gespaard blijven. Overwin je persoonlijke verlangens en denk aan de hele mensheid, zegt deze film. Het lot van dat collectief is namelijk nauw verbonden met jouw eigen lot en een simpele handeling kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen voor andere mensen die je misschien helemaal niet kent, maar juist ook voor jou. Wees niet te gefocust op The Box, maar denk aan het grotere goed.

Met: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella
Release: 04 februari

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Deniece Wildschut

Thema door Anders Norén